Tegyünk a kreativitásunkért!

Valószínűleg mindenki hallott már olyan esetről, amikor a dolgozók az egyik irodában sokkal hatékonyabban és kreatívabban dolgoztak, mint a másikban. Ennek nagyon egyszerű oka van: a színek, illatok, formák és minden, ami az öt érzékszervünkre hat, befolyással vannak a teljesítményünkre. Mi segítünk, hogyan érjük el a tökéletes munkahelyet, ahol mind az öt érzékszervünket pozitívan stimulálják a kreatív felületek.

Látás

A leginspirálóbb irodákban a kék vagy a zöld szín dominál. A kék környezet kétszeresére növeli a brainstormingok eredményét, szemben a piros környezettel. Hogy miért?! Mert a kékről az ég és az óceán, a nyitottság és a nyugalom, továbbá a biztonság jut eszünkbe.

A fehér falakkal ellentétben, a zöldre festett irodákban az emberek 20%-kal jobban teljesítenek a kreatív teszteken. Hogy miért?! Mert a zöldről a természet, a növekedés szimbóluma, és a önállóságra ösztönöz.

A sárga környezetben az emberek sokkal nyitottabbak, sokkal inkább megbíznak másokban, nyitottabbak a közös munkára. Amikor azt vizsgálták, hogyan szocializálódnak a sárga, piros és kék szobákban felnövő és dolgozó emberek, észrevették, hogy a sárga szobák lakói a legbefogadóbbak.

A fehér színt mindenképp kerüljük el, hiszen tanulmányok bizonyítják: a fehér irodákban dolgozók feje sokkal jobban fáj, mint a kék és piros irodákban dolgozóké.

A fények tekintetében az a legjobb, ha homályos világítás mellett dolgozunk. A homályosabb, nem annyira izzó fények növelik a szabadság érzetet, és így a kreativitást is.

Hallás

Hallgassunk laza, “kreatív” zenéket! Szakértők szerint a jazz, klasszikus, reggae, punk és rock zene szeretői sokkal kreatívabbak, mint a discót vagy tingli-tangli rádió popot hallgatók. Minden esetre a háttérzene minden esetben jót tesz a kreativitásnak. A 70 és 50 db közötti háttérzene segíti, a 85 db feletti azonban épp hogy hátráltatja a kreativitást.

Ízlelés

Igyunk koffeinmentes kávét (de képzeljük azt, hogy van benne koffein)! A nyitott és szárnyaló gondolkodás a kreativitás csúcsa, azonban a túl sok koffein hatására a gondolataink túlságosan is szárnyalóak, nehezen tudunk a koffein hatására összpontosítani. Ezért igyunk inkább mentes kávét, és gondoljunk a placebo hatásra! Azok az emberek, akik koffeinmentes kávét isznak, de azt hiszik, hogy abban van koffein, sokkal gyorsabban és kreatívabban dolgoznak koffein imádó társaiknál.

Szaglás

Mindenképp legyen illata az irodának! Kutatások segítségével bebizonyították, hogy az illatok szintén segítik a kreativitást. Azonban arra figyeljünk, hogy milyen illatokat használunk – például az ágyunk illatát ne vigyük be a munkahelyünkre, mert az agyunk azt az illatot már az alvással társította.

Tapintás

A magas és az alacsony izgalmi szinttel járó játékok egyaránt segítik a kreativitást. Azok az emberek, akik videójátékkal játszottak, a játék után sokkal kreatívabbak voltak, azokkal szemben, akik dühösek vagy túl kipihentek voltak. A stresszlabda is egy kitűnő lehetőség arra, hogy növeljük a bennünk szunnyadó lelkesedést: a bal kézben tartott labda például a jobb agyféltekénket stimulálja, ami a kreatív gondolkodásért felelős.

Ugye milyen egyszerű?! Tegyünk a kreativitásunkért!

Tegyünk a kreativitásunkért!  De hogyan?!

Tegyünk a kreativitásunkért! De hogyan?!