Mikor posztoljunk Facebook-on?

Minden Facebook oldallal rendelkező ember kíváncsi arra, mikor a legalkalmasabb posztolni. Bevalljuk őszintén: nem tudjuk. Mint ahogy senki más sem, hiszen minden cég más, minden célközönség eltérő. Ahhoz, hogy megállapítsuk, mikor a legjobb posztolni, meg kell vizsgálnunk saját magunkat és a célközönségünket is!

Egy Facebook poszt 30 percen belül elveszíti az aktualitását. Ez bizony kemény dió, hiszen ha belegondolunk, van fél óránk, hogy aktivitást generáljunk! Elsőként tehát a következő három lépést kell megtennünk:

  1. Nézzük meg, hogy ki a célközönségünk! A Facebook oldalunkon lépjünk be az Insights részre, ahol megnézhetjük lájkolóink demográfiai adatait – korukat, nemüket és még számos egyéb információt kideríthetünk néhány kattintás után. Lehet, hogy nem is azok követnek, akikre számítottunk?!
  2. Miután megvizsgáltuk a demográfiai adatokat, a következő lépés, hogy a lájkolóink helyébe gondoljuk magunkat: háziasszony, tanuló, 9-től 5-ig dolgozó felnőtt férfi?! Ha nagyjából van elképzelésünk, hogyan telik egy-egy nap, máris könnyebben határozzuk meg, hogy mikor érdemes posztolni.
  3. Alkalmazzuk a megszerzett tudást! Ismerjük a célközönségünket, ismerjük a mindennapjaikat, kezdjük el meghatározni és kitapasztalni, hogy mikor érdemes üzeneteket adni át nekik!

Fontos azonban, hogy a “nagy” Facebook statisztikákat is vegyük figyelembe! Kevesen tudják, vagy fogják fel, de ma már majdhogynem többen használják a Facebook-ot okostelefonjukon keresztül. Gondoljunk csak önmagunkra: felkelünk, még az ágyban fekve végigpörgetjük az üzenőfalat, esetleg reggeli közben nézelődünk, mi történt este. Lehet, hogy ebben az időben (6.30-8.30) is érdemes lenne posztolni?! Egy próbát mindenképp megér, de azért vigyázzunk, hiszen ebben az időben posztolják a legtöbb cikket, hírt is, amik aktualitásukat figyelembe véve, jobban felkeltik a felhasználók figyelmét.

Kicsit azért nehéz, nem?! Posztoljunk akkor, amikor a felhasználók nem a munkahelyükön vagy az iskolában vannak, ráadásul mindezt úgy, hogy ne ütközzünk a legfrissebb hírekkel?! Bizony kemény feladat, de mindenképp megéri – koncentráljunk például azokra az időkre, amikor iskolába vagy épp onnan jön haza a hallgató! A rossz hír azonban, hogy itt is csak óvatosan, hiszen senki sem akarja, hogy a böngészgetés miatt valaki autóbalesetet szenvedjen, ugye?!

Könnyítésként összefoglaljuk, melyek az ideális időpontok posztolásra!
- Korán reggel: IGEN!
- Munkában: NEM!
- Munkaszünetekben: IGEN!
- Munka és vacsora között: IGEN!
- Vacsora után: NEM!
- Elalvás előtt: IGEN!
- Hétvégén: NEM!

De hogy NEKED, a cégednek, mikor a legalkalmasabb a posztolás?! Amikor a célközönséged látja! Ördögi kör ez, de érdemes végigfutni!

Forrás