Live fast, die hard

A marketing és PR területén nagyon sok terméket és szolgáltatást könnyű eladni. Azonban ennél is többet nehéz: sok a konkurencia, kevés az érdeklődés, nehezen elérhető vagy passzív a célközönség, és még sorolhatnánk a számos indokot, ami miatt termékünket vagy szolgáltatásunkat nagyon nehéz eladni. Ebbe, a nehezen “eladható” kategóriába tartozik a társadalmi célú felhívások sora, mint amilyen az autóbalesetek megelőzése is.

Sajnos ma már mindenkinek az életében van egy autóbalesetes sztori: valamelyik ismerősünk vagy az ismerősünk ismerőse, hacsak nem mi magunk voltunk az áldozatok. A legkisebb koccanás is megrázza az embert, hiszen tudjuk, alakulhatott volna rosszabbul is. Az államtól az egyénig, mindenkinek célja, hogy elkerülje az autóbaleseteket, bár sokszor a legtöbb intézkedés is kevés. Beköthetjük a biztonsági övet, két kézzel foghatjuk a kormányt és a legtisztább idő is kevés, ha a másik autós mindezeket az óvintézkedéseket nem tette meg. Hányszor hallottuk már: a sofőr ivott, mégis megúszta egy karcolás nélkül, a mellette ülő vagy a szembe jövő autóban ülők azonban életveszélyesen vagy halálosan megsérültek.

Szomorú téma ez, de nem fordíthatjuk el a fejünket: oda kell figyelnünk egymásra és bizony magunkra is. Az alább felsorakoztatott autóbalesetek elkerülését célzó reklámok sokkolóak és a nyugalom megzavarására alkalmasak. Azt nem mondjuk, hogy 18 éven aluliaknak nem ajánljuk, hiszen nekik is van jogosítványuk.

Mi történne, ha a borzalmas ütközés előtt megállna az idő néhány pillanatra? Ezt mutatja be az új-zélandi National Road Safety Committee partnere, az NZ Tarnsport Agency és a Safer Journeys. Egy kereszteződés, két férfi és egy gyermek: az ütközés előtt megáll az idő, és a két sofőr kiszáll az autóból, beszélgetnek: miért hajtasz gyorsan? Miért nem kerülhető el a baleset? Miért nem figyelsz oda? A fiam a kocsiban ül! Természetesen mindez fikció, de mindegyik jogos kérdés, amire egy teljesen indokolatlan válasz érkezik: sajnálom, gyorsan hajtottam. A rövid, de megrázó beszélgetés után a sofőrök visszaszállnak az autójukba és a baleset elkerülhetetlenül bekövetkezik. Itt azonban álljunk meg, és tegyük fel magunknak a kérdést: biztos, hogy elkerülhetetlenül? Nem lehetett volna mégis megoldani a helyzetet, ha az “öltönyös” nem hajt száztízzel?

Az ír Road Safety készítette a következő, kifejezetten sokkoló videót: idilli környezet, szerelmes pár, és a semmiből mindent tönkretevő autóbaleset. A fiú túl gyorsan hajtott, kockáztatta a saját és mások életét, de magabiztossága pillanatokon belül semmivé foszlott, amikor az útjába kerülő kutyát nem akarta elütni, hanem félrerántotta a kormányt. A kisfilmben csak tragédiákat látunk: egy fiú meghalt, barátnője lebénult, egy anya megsérült, gyermeke meghalt, egy kislány talán egy egész életre sokkot kapott, és a sofőr? A sofőr egy karcolás nélkül úszta meg a balesetet. A bűntudat örök, és mindenki biztos benne, hogy a srác sosem fogja elfelejteni, amit tett és örökké üldözni fogja a múltja. De nem lenne egyszerűbb, ha betartotta volna a sebességkorlátozást?!

Harmadik videónkat a Leo Burnett London készítette, Pub Loo Shocker címmel. A kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, TÉNYLEG ne vezessenek, ha alkoholt fogyasztottak! Ezúttal azonban nem megrendezett kisfilmmel hívja fel a figyelmet a tényre az ügynökség. Egy bárban nyugodtan iszogató és szórakozó férfiak mennek a mosdóba, dolguk végeztével békésen mossák a kezüket, amikor is a tükör hirtelen összetörik, és ennek centrumában egy vérző női fej jelenik meg. Igen, ez a látvány fogadhat, ha egy karambolt az autó orrán ülve nézünk végig. A reakció minden esetben ugyanaz: megdöbbenés, sokkos állapot, értetlenkedés – de miért?! Ők akartak ittasan autóba ülni!

Ezek a videók sokkolóak, megdöbbentőek, és szívesebben fordítanánk el tőlük a fejünket. De nem szabad! Végig kell őket néznünk, és mérlegelnünk kell, hogy ezt tehetjük, ha nem figyelünk oda, ha gyorsan hajtunk, ha ittasan vezetünk – és ez történhet velünk, ha csak békésen vezetünk, ha csak ücsörgünk a kerítésen. Ne feledjük, a probléma figyelmen kívül hagyása nem egyenlő a probléma megszüntetésével. Vezessünk óvatosan!