Ahol kötelező facebookozni

“Az orvoslás alapvetően változni fog, nagy szerepük lesz az e-pácienseknek” – véli a jövőkutató Meskó Bertalan. Az orvoslás és a közösségi média kapcsolatát kutatja, hat éve tanítja az orvosokat az internet, a Facebook, a Twitter használatára, alkalmazására, segíti az e-páciens mozgalmat. Előadásain nem tilos, sőt kötelező facebookozni! Sokan kitalálhatták, hogy dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóról, genetikusról van szó, akit a világon mindenhol Bercinek hívnak.

Napjai nagyon mozgalmasak, ugyanis elhivatottan készíti fel az egészségügy résztvevőit a jövő technológiáira. Jelenleg itthon, a Semmelweis Egyetemen tanít előadóként, workshopokkal járja az országot. Rendszeresen tart előadásokat nemzetközi konferenciákon, beleértve a Yale, Harvard, Stanford Egyetemet és a WHO központját is. Második angol nyelvű könyvét írja a közösségi média és az orvoslás kapcsolatáról. Rendkívüli online aktivitás jellemzi: a számítógép mellett él, alszik, szóval egy geek. Ő alapította a Webicina.com orvosi online oldalt, amely 140 témában, szakterületen gyűjti a közösségi média legfontosabb tartalmait, hogy a látogatóknak a legjobb forrásokat tudja prezentálni. Saját orvosi blogját, a Scienceroll.com-ot pedig ötmillióan követik, és a legjobb orvostechnológia blog díját is elnyerte vele. Mindezen túl a Mensa HungarIQa tagja.

Meskó Bertalan - jövőkutató

Fontosnak tartja az e-páciensek segítését és elfogadtatását az orvostársadalommal. Míg az interneten szinte minden beteg keres információt betegségéről – ők a google-páciensek –, az e-páciensek a neten szerzett ismeretek alapján már maguk is menedzselik a betegségüket, illetve tanítják a többi betegtársukat azért, hogy orvosukkal valódi partneri viszonyt alakíthassanak ki. Az SE-n tartott kurzusára meghívta a nemzetközi e-páciens mozgalom vezetőjét, E-patient Dave-et is. A rákból kigyógyult Dave deBronkart arról nevezetes, hogy veserákja gyógyításához orvosa tanácsára felhasználta az online szerveződő betegszervezetek tanácsait is, illetve megpályáztatta az amerikai klinikákat, és a tender győztese gyógyíthatta meg.

Meskó Bertalan nemrég bemutatta az első okostelefonnal használható, az átlagember számára is megfizethető EKG-tokot, amellyel a beteg maga készíthet otthon EKG-t. A klinikailag bevizsgált készülék pillanatok alatt eredményt ad, amit biztonságosan, online is elment. A jövőkutató szerint nincs annyira messze az az idő, amikor a páciensek otthon laborértéket, biomarkereket tudnak majd mérni, vagy akár genomot szekvenálni. A kérdés csak az, fel tudjuk-e készíteni erre a világra mind a betegeket, mind az orvosokat?!

A betegek online érdeklődése még a mainál is jóval nagyobb lesz, ugyanis egyszerűbben jutnak információhoz, mint orvoshoz. De hogy mit olvassanak, abban – Meskó Bertalan szerint – az orvosnak kell a beteget irányítania, hiszen rengeteg a fals információ a neten. A gyógyítás trendje szerint a beteg tudni fog magáról mindent, saját vizsgálatából született eredményekkel fog az orvosához menni. Mindehhez fel fogja használni az egészségügyi technológiákat, a mobilalkalmazásokat, illetve a közösségi médiából szerez információkat. Erre az elkerülhetetlen változásra pedig fel kell készülnie az orvostársadalomnak is.

Forrás: Radiologia.hu, Szerző: Sándor Judit, 2013. november 07. 05.04