5 olyan egészségügyi alkalmazás, amit jobb, ha elkerülsz

Az egészség egy rendkívül összetett dolog, amit jobb, ha profikra bízunk, de ez nem jelenti azt, hogy a technikai újítások nem tudnák mindezt egyszerűbbé tenni. Sosem volt még ennyire könnyű számon tartani a fitnesz tervünket, kideríteni a lehetséges betegségünket.

“Kétféle kapcsolatot alakítunk ki az orvosokkal – egyrészt ők azok, akik a panaszaink alapján diagnosztizálnak és meggyógyítanak, másrészt benne vannak a bizalmi körünkben, emocionálisan kötődünk hozzájuk” – mondta Dr. Joe Kvedar, a Center for Connected Health alapítója és igazgatója. A cég arra fókuszál, hogy a hagyományos kórházi vagy házi orvosi rendelésen kívül biztosítson egészségügyi ellátást.

Dr. Kvedar elmondása szerint a cél az, hogy különböző folyamatokat egyszerűsítsenek le: például ha a gyógyszerszedéssel kapcsolatban merülne fel kérdésünk, egyszerűbb írni egy e-mailt az orvosunknak, mintsem fél órát ücsörögni a váróban.

A Connected Health egyik szakterülete az egészségügyi alkalmazások fejlesztése, ám ez nehéz feladat, tekintve, hogy közel 150.000-200.000 egészséggel kapcsolatos applikáció letöltésére van lehetőségünk. Ezek az appok azonban többségében olyan válaszokat adnak a bennünk felmerült kérdésekre, melyeknek gyakorlatilag semmilyen alapja nincs.

Kerüljük el a hamis egészségügyi applikációkat!

Összegyűjtöttünk 5 olyan alkalmazást, melyeket mindenképp el kell kerülnünk, ha nem akarjuk, hogy a telefonunk legyen a sarlatánunk.

 1. Olyan alkalmazások, amelyek a telefon fényét használják
  Ha az applikáció azt állítja, hogy a telefon fényével meggyógyítja a bőrbetegséget, az minden bizonnyal átverés, hiszen a telefonok fényének semmilyen gyógyhatása nincs.
 2. Anyajegy ellenőrző alkalmazások
  Dr. Kvedar szerint ez az egyik legnagyobb átverés, hiszen az emberi szemmel sokkal jobban lehet ellenőrizni az anyajegyek elváltozásait, mint egy okostelefonnal.
 3. Hanggal gyógyító alkalmazások
  Ahogyan a telefonod fénye, úgy a hangja, hangszórója sem rendelkezik gyógyhatással, így nem gyógyítja még a fejfájást sem.
 4. Inzulin adag kalkuláló alkalmazások
  Dr. Kvedar szerint a cukorbetegeknek egyáltalán nem szabad megbízniuk az olyan alkalmazásokban, amelyek azt állítják, hogy ha bevisszük a programba az elfogyasztott ételt, akkor az kiszámolja, hogy mennyi inzulinra lenne szüksége a szervezetüknek.
 5. Kezeléseket tesztelő alkalmazások
  Követni az orvosi utasításokat egy dolog, azonban az, hogy egy alkalmazás megmondja, hogyan kezeljük az adott betegségeket egy teljesen más téma, amelyet a szakértők legszívesebben betiltanának.

A Connected Health egy olyan alkalmazást is készített, amely azoknak az applikációknak a listáját tartalmazza, melyek egészen biztosan átverik a felhasználót, hiszen nem nyújtanak reális szolgáltatásokat.

Forrás: Mashable.com Szerző: Gloria Dawson 2013. július 11.