Éjszakai MR-vizsgálatokkal rövidíti a várólistákat a Diagnoscan Magyarország

 

Jelenleg akár több hónapig is várniuk kell a betegeknek az MR vizsgálatra. Ezt a súlyos problémát enyhítheti, hogy országszerte öt központjában végez el soron kívüli MR vizsgálatokat november 9-én és 16-án éjjel a Diagnoscan Magyarország (korábbi nevén Euromedic Diagnosztika). A képalkotó diagnosztikával foglalkozó egészségügyi szolgáltató a kezdeményezésnek köszönhetően 250 hellyel csökkenti az MR várólistákat.

Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok MagyarországonA korábban Euromedic Diagnosztika néven működő, Magyarországról indult, de mára már nemzetközivé nőtt egészségügyi szolgáltató idén húsz éve nyitotta meg első vidéki diagnosztikai központját Szegeden. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (így az MR-, CT-, ultrahang, röntgen, csontsűrűség, mammográfia, angiográfiai vizsgálatok és izotóp diagnosztikai vizsgálatok) területén európai piacvezető társaság az évforduló alkalmából név- és stratégiaváltásról döntött: a Euromedic Diagnosztika mostantól a Diagnoscan Magyarország nevet viseli, és fokozott figyelmet kíván fordítani a helyi sajátosságokhoz igazodó, a magyar páciensek igényeinek leginkább megfelelő szolgáltatások kialakítására. „Nemzetközi hátterű vállalatként is elsősorban Magyarországra, annak egyedi adottságaira, illetve a magyar emberekre kívánunk koncentrálni, legyen szó akár az állami intézményekkel kialakított együttműködéseinkről, akár magán-egészségügyi szolgáltatásainkról” – hangsúlyozta a névváltás kapcsán Dr. Kardos Lilla, a társaság vezérigazgatója.

Magyarországon a röntgen kivételével valamennyi képalkotó vizsgálatra vannak rövidebb-hosszabb várólisták. A szolgáltató központjainak adatai alapján a diagnosztikai vizsgálatok közül MR vizsgálatra adott esetben akár 86 napot, CT vizsgálatra 66 napot, UH vizsgálatra esetenként 60 napot, de még csontsűrűség vizsgálatra is 20 napot kellett várni. „Ugyan a fekvőbetegek és a sürgős esetek azonnali ellátást kapnak, a többi páciens számára is rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb pontos diagnózist kaphassanak, és ez alapján tovább haladhasson a kezelésük. Ezért minden hónapban átlagosan 10 százalékkal több vizsgálatot végzünk el, mint amennyit az Országos Egészségügyi Pénztár a teljesítmény volumen-korlát keretében finanszíroz, és ez a 10% többletteljesítés csaknem térítésmentes ellátást jelent a részünkről.” – mondta dr. Kardos Lilla.

A várakozási idő a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok közül az MR-vizsgálatok esetén a leghosszabb, ezekre akár hónapokig is várni kell. Ezért a Diagnoscan Magyarország vezetése úgy döntött, hogy egy rendkívüli, országos vizsgálatsorozat elvégzésével, az „MR-vizsgálatok éjszakáján”, lehetőségeihez mérten csökkenti az MR vizsgálatokra várakozók számát. Az ajánlat keretében öt helyszínen, Szegeden, Győrött, Debrecenben, a budapesti Honvédkórházban és a Péterfy Sándor utcai Kórházban az első ötven jelentkezőt, azaz összesen 250 beteget soron kívül, térítésmentesen vizsgálnak meg november 9-én és 16-án éjszaka. A felhívás az MR vizsgálatokra november 16-át követően a szolgáltatónál beutalóval előjegyzett betegekre vonatkozik. Mivel az egészségügyi szolgáltató vizsgálati modalitásai jelenleg is teljes kihasználtsággal működnek, a 250 embert érintő vizsgálatot éjszakai műszakban végzik el. Ennek ellenére a várakozások szerint a helyek nagyon gyorsan be fognak telni.

Az érintettek jelentkezését a Diagnoscan Magyarország az alábbi elérhetőségeken várja:

  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

A Diagnoscan Magyarországról
A Diagnoscan Magyarország (korábbi nevén Euromedic Diagnosztika) Budapestről indult, ma pedig már az Európa 15 országában működő nemzetközi cégcsoport, a Euromedic International tagja. Az elmúlt huszonkét évben a vállalat 13,5 milliárd forintot fektetett be Magyarországon különböző fejlesztésekbe, a szolgáltatások bővítésébe. Jelenleg a társaság 11 diagnosztikai központot működtet országszerte, összesen 450 munkatársa van. Szolgáltatásai a képalkotó diagnosztikai, azaz a radiológiai és izotóp diagnosztikai vizsgálatokra terjednek ki. Az elvégzett vizsgálatok megközelítőleg 95 százalékára az állami egészségügyi ellátás keretében kerül sor.